Kinderyoga

Yoga betekent verbinding. Yoga is afkomstig uit India.

IMG_3001

Yoga voor kinderen is heel anders dan yoga voor volwassenen. Yoga voor kinderen is speels, ontspannend, beweeglijk en vooral leuk! Het maakt kinderen rustiger van binnen en in hun hoofd. Dit komt omdat kinderen dan even los zijn van alle prikkels en invloeden van buitenaf. Ze leren zich te ontspannen , te concentreren en goed te ademen. Tevens stimuleert het zelfvertrouwen, leert het zijn of haar grenzen te verkennen en is het goed voor de motoriek. Er zitten geen wedstrijd – en prestatie-elementen in. Het gaat er niet om wie de snelste, lenigste en/of beste is. Ieder kind is uniek en goed zoals hij of zij is.

Kinderyoga gaat vooral om voelen, voelen van je lichaam, voelen van hardheid en zachtheid, voelen van koude en warmte en je emoties voelen (verdriet, pijn, angst, boosheid, blijdschap, geluk). Door middel van dans, spel, yogahoudingen, ademhalingsoefeningen, visualisaties, massage en tekenen, ontdek je steeds meer over jezelf. Ook massages zijn onderdeel van de yogales. Gewoon met kleren aan hoor! Bijvoorbeeld door een pizza te bakken op elkaars rug. Het is inmiddels bewezen dat pesterijen en agressie verminderen, als kinderen leren elkaar op deze manier aan te raken. De yogahoudingen worden gedaan in de vorm van het imiteren van dieren. Kinderen mogen hier ook zelf hun inbreng aan leveren. Dit stimuleert hun fantasie en creativiteit. Sommige oefeningen bespreken we met elkaar, zodat kinderen ook leren uit te spreken wat ze voelen. Willen ze dit niet, is dat natuurlijk ook prima. Kinderen leren zo langzaam wie ze zijn! Bij dit alles staat respect, gezelligheid en plezier maken voorop. Ik werk met allerlei thema’s en zo gaan we op avontuur naar bijvoorbeeld het strand, het bos, de pizzeria, het circus en nog veel meer. De feestdagen gebruik ik tevens als thema. Het is een verrassing waar we samen naar toe gaan en wat we samen allemaal gaan beleven. Ik heb er al zin in.

De lessen hebben altijd vaste elementen. Zo beginnen we met een welkom en een warming-up. Dit  kan door middel van dans, muziek of zang. Daarna doen we een spel of verhaal aangepast bij een uitgekozen thema. Een kringgesprek naar aanleiding van het verhaal of spel. Vervolgens doen we een ontspanning. Dit kan liggend of zittend onder begeleiding van een verhaaltje of muziek. En dan is het alweer tijd voor de afsluiting. Dit kan door middel van zang, dans tekenen of een kringgesprek. De elementen zorgen voor structuur en duidelijkheid in de les.

De lessen worden in kleine groepen gegeven van maximaal 5/6 a 10 kinderen, afhankelijk van de locatie.

Ik geef om de week op maandagmiddag kinderyoga van 15.30 uur – 16.45/17.00 uur op basisschool de Marco Polo in Bergen op Zoom (florastraat). Een Yoga les kost € 8,00 per keer en € 75,= voor een blok van 10 lessen (prijs is per persoon). Voor een blok van 10 lessen heb ik een leskaart. Deze kaart teken ik af tijdens de les. De leskaart kan gebruikt worden voor zowel de kinderyoga als de teken workshops. Daarnaast is het ook mogelijk om incidenteel een les te volgen, bijvoorbeeld 1 of 2 keer in de maand. Ik zorg voor iets lekkers en te drinken.Tijdens de schoolvakanties zijn er geen lessen. Wel geef ik dan soms extra workshops, deze activiteiten kun je vinden onder het kopje agenda of op de facebook pagina van Ambrozijn. Ook hiervoor kan de strippenkaart gebruikt worden.

Naast bovenstaande locatie, lijkt het me geweldig en heerlijk om kinderyoga te geven in een prachtige en natuurlijke omgeving om samen tot rust te komen. Ik neem de kinderen dan bijvoorbeeld mee naar het bos of het strand. Ik ga daarmee starten op verzoek en bij aanmelding van minimaal drie kinderen en met een maximum van 5/6 kinderen. De dag en tijdstip zal in onderling overleg plaatsvinden, je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan de woensdagmiddag of zaterdagochtend. Informeer er gerust naar.

Kom je ook?

Als je een keer mee wilt doen, laat je ouders dan een afspraak maken met mij. Je mag kosteloos 1 les meekijken en meedoen om te kijken of je het leuk vindt. Trek gemakkelijk zittende kleding aan. Yoga doen we op de blote voeten of op sokken. Voor meer informatie kun je contact met mij opnemen.

 

IMG_3141  IMG_3142  IMG_6075  IMG_8540  IMG_5776 IMG_5299  IMG_6045  IMG_3002  IMG_8949  IMG_4388 IMG_7122  IMG_8972  IMG_6688  IMG_5616  IMG_3144 IMG_9049  IMG_7754  IMG_8034  IMG_8025  IMG_8536

 

 

 

 Niks moet, niksen mag!